Spelberoende datorspel – uppskattat videoinslag

Spelberoende datorspel
– inslag i Nyzeeländsk TV

Det finns en mängd videoklipp om ”spelberoende datorspel” som går att se online, av väldigt varierande kvalitet. Nyligen stötte jag på ett inslag om ”Silent Addictions” från en Nyzeeländsk TV-kanal (TVNZ) som jag vill rekommendera, där man diskuterar datorspelsintresset och problematiken kring spelberoende. Videoklippet har fått bra omdömen, där många framhåller att det känns mer nyanserat och verklighetsnära än vad som ofta är fallet när det görs inslag om datorspelsberoende.

TVNZ intervjuar bland annat två tvillingbröder som berättar om hur de blev spelberoende av datorspel och valde att hantera det. I dokumentären ställs även frågor till pojkarnas pappa, som speglar svåra dilemman som föräldrar till barn med spelproblem ofta brottas med.

Vidare träffar reportern en psykoterapeut i Nya Zeeland som hjälper personer som är spelberoende vad gäller datorspel och vi får även lyssna till personer inom E-sporten. Däribland Loriipops, en ung tjej i Nya Zeeland som lever på att streama sitt League of Legends-spelande på Twitch.

En dokumentär med lite av varje vad gäller datorspelande, spelberoende och E-sport helt enkelt. Väl värd sina 17 minuter för den som är intresserad!

För dig som vill läsa mer rekommenderar jag vårt inlägg om spelberoende barn – råd till föräldrar, inlägg om forskning kring datorspelsberoende bland ungdomar eller vår undersida för fakta & forskning om spelvanor och dataspelsberoende.

>

Dela det här

 
 
Om författaren

Oskar Foldevi

Leg. Psykolog som specialiserat sig på digitala livsstilar och spelvanor. Arbetar med utbildning och samtal i Reconnect och som terapeut vid Game Overs behandlingshem för spelberoende.