Spelberoende barn – råd till dig som förälder

spelberoende barn

Spelberoende barn
– råd till dig som förälder

Idag spelar många unga mycket datorspel. En del får svårt att vara utan spelet och utvecklar destruktiva vanor. Ibland talas det till och med om spelberoende barn.

Vad är det som skiljer datorspelande från andra intressen? Hur kan man förhålla sig som förälder och vad ska man tänka på om man vill hjälpa sitt barn med balansen?

spelberoende barn

Nio av tio ungdomar

Idag är datorspelande en naturlig del av ungas vardag. Statens medieråd rapporterar att 9 av 10 ungdomar ägnar sig åt någon form av spelande. Har man en dator i hemmet behöver spelen inte medföra någon större kostnad för den unge och de finns tillgängliga dygnet runt. Genom spelen är det möjligt att umgås med vänner och delta i gemensamma aktiviteter, utan att lämna hemmet.

I många familjer upplever man positiva sidoeffekter av spelandet. Som förälder får man mer egentid samtidigt som man slipper oroa sig över barn som är ute sent – nu sitter de på rummet. Barn och unga som av olika anledningar haft svårt att finna vänner får nya möjligheter online och föräldrarna behöver kanske inte längre bekymra sig om deras ensamhet.

Skiljer sig från andra intressen

På vissa sätt är datorspelande som vilket annat intresse som helst, det är något man kan ha roligt med, ägna sig åt tillsammans med andra och bli duktig på.

Samtidigt finns det även viktiga skillnader som gör denna hobby speciell och som gör att det ibland talas om ”spelberoende barn”. I vardagligt språk syftar man då på barn som inte kan reglera sitt spelande utan spelar så mycket att de får problem med skola, sömn, kost och relationer. Vi vill poängtera att detta inte är någon medicinsk term och att barn kan ha svårigheter att reglera sitt spelande och sköta tider utan att det handlar om ett beroende.

Med det sagt så är det tydligt att datorspelande innebär bekymmer i många familjer idag. Varför är det egentligen så?

Mer tid = mer belöningar
De flesta datorspel saknar inbyggda mekanismer som hjälper spelaren att reglera omfattningen – belöningarna är istället större och enklare att nå desto mer tid man spenderar.

Oberoende av väder och vind
Spelandet regleras heller inte naturligt av att man blir fysiskt trött, att det blir mörkt ute eller att man tvingas sluta eftersom det blir tomt när några ska hem och äta eller sova. Vidare kräver spelen så mycket fokus att många kan sitta extremt långa perioder i sträck innan trötthet eller hunger gör sig påminda.

Lättillgängligt, bekvämt och ständigt pågående
Lägg därtill spelens lättillgänglighet, bekvämlighet, och den pockande tanken att dina spelkompisar kanske just nu gör något du missar eller att dina konkurrenter i spelet drar ifrån dig.

Ställer höga krav på användaren

Tillsammans med en mängd andra faktorer gör detta att spelen ställer höga krav på både ungdomar och vuxnas förmåga att stå emot lockelsen och istället utvärdera och styra sitt beteende utifrån önskade långsiktiga mål.

En del med datorspel som största intresse hittar sätt att klara detta själva medan många andra behöver hjälp att balansera intresset i förhållande till livet utanför.

Föräldrar som upplever att spelandet går ut över skolarbete eller tar över andra aktiviteter behöver ofta införa begränsningar och regler för spelandet. Ibland fungerar det bra, och andra gånger leder det till stora konflikter. Forskning (läs mer i ett blogginlägg här…) har visat att du som förälder är central för att ditt barn ska lära sig hantera internet och spel på ett bra sätt.

Guida barns spelande

Så vad ska man tänka på? Råd och tips

Det är alltid svårt att ge generella råd till föräldrar kring datorspelande / spelberoende barn utan hänsyn till varje unik situation. Det viktigaste rådet är kanske att inte tro att det som fungerar för andra familjer nödvändigtvis behöver fungera för någon annan, eller ens att det som fungerar för ett barn i syskonskaran passar de andra.

”Mina två barn reagerar väldigt olika på spel. Den ena blir lugn och sömnig, den andra använder spelet effektivt för att inte somna. Den ena får sånt humör att han slänger saker omkring sig medan den andra myser och skrattar. Den ena utökar sitt sociala liv tack vare skärmen, den andra begränsar det.”

Några vanliga tips kan vi dock nämna, som är tänkvärda för spelare och föräldrar.

  1. Prata med ditt barn om spelandet och visa intresse, precis som för vilket annat fritidsintresse som helst. Respektera att spelandet kan vara mycket viktigt i ditt barns liv och tro inte att dagens avancerade liknar de spel du var van vid som ung. Kanske tycker du att datorspel är helt poänglöst för egen del, men genom att intressera dig för barnets skull bygger du förtroende och skapar dig en bild av vilka aspekter av spel just ditt barn tycker om.
  2. Skapa förutsägbarhet och ge barnet tid att avsluta sin spelsession inför middag eller då ni ska iväg. Detta blir bäst utifrån förståelse för det spel ditt barn ägnar sig åt och hur reglerna ser ut där: ”När du är klar med nästa bana/match behöver du avsluta”.
  3. Ansträng dig för att försöka utforma eventuella regler tillsammans med ditt barn, även om det kan vara svårt att komma överens om allt. Ge klara besked vad som gäller och försök så gott det går att vara konsekvent. Om ditt barn är ungt ligger förstås ansvaret på dig – då är det extra viktigt att ha kunskap om vilka spel som finns tillgängliga och hur de skiljer sig från varandra vad gäller innehåll och tidskrav.
  4. Om problemet är brist på variation i aktiviteter/lek – fokusera på att uppmuntra de andra aktiviteterna som du önskar att ditt barn gjorde. Samtal om spelandet har givetvis sin plats också men för mycket ifrågasättande är ett snabbt sätt att döda lusten och skapa en tråkig stämning. Vissa barn behöver konkret hjälp med att komma på alternativa aktiviteter och att komma igång med dessa.
  5. Fokusera på varför du tycker att det omfattande spelandet är problematiskt och förmedla varför du vill införa regler eller begränsningar. Undvik hot eller överdrifter som ”Du kommer aldrig mer få spela” eller ”Du gör ju INGENTING annat än att spela”. Risken är stor att det sabbar viljan att kommunicera och samarbeta.
  6. Tänk igenom vad det innebär att låta ditt barn ha en egen dator på rummet. Ibland är det lättare att hålla uppsikt och reglera spelandet om det sker mer öppet i hemmet.
  7. Var uppmärksam på hur ditt barn mår och hjälp honom eller henne utveckla sin förmåga att hantera känslor. Bland unga är datorspelande ett vanligt sätt att handskas med obehagliga känslor och tankar. Det behöver inte vara ett problem om det sker med måtta, men om det blir personens huvudsakliga sätt att hantera en tuff situation så ökar risken att utveckla ett problematiskt spelande.

Tack för att du besöker vår hemsida och hoppas du fått med dig något användbart! Läs gärna mer om våra möjligheter att hjälpa dig som förälder med rådgivning eller om våra familjesamtal kring spelande.

Du kan också läsa mer i vårt inlägg om forskning kring datorspelsberoende bland ungdomar eller kika in på vår undersida för fakta & forskning om spelvanor och dataspelsberoende.

Dela det här

 
 
Om författaren

Oskar Foldevi

Leg. Psykolog som specialiserat sig på digitala livsstilar och spelvanor. Arbetar med utbildning och samtal i Reconnect och som terapeut vid Game Overs behandlingshem för spelberoende.