Mer om oss – Marcus

Marcus Eklöf

Marcus Eklöf – Läkarstuderande och e-sportexpert

Marcus är inriktad på att hjälpa andra datorspelare genom utbildning och samtal i Reconnect. Här kan du läsa mer om hans karriär som e-sportare och varför han senare kom att vilja jobba med hälsa för datorspelare.

E-sport på internationell nivå

Datorspel har alltid varit en stor del av mitt liv och de senaste åren har även hälsa, både vad det gäller kroppen och psyket, präglat hur jag tänker på spelande.

Jag har spelat stora mängder datorspel, mest i genren strategispel. Jag spelade så mycket att jag lyckades bli bra nog att tävla i spelet ”StarCraft 2” på internationell nivå. E-sport, som det kallas, var det jag sysselsatte mig själv med de tre år efter jag tog studenten till dess att jag började på läkarprogrammet i Linköping.

Under mina tre år som professionell e-sportare tävlade jag för några av de största lagen, i turneringar med prispotter på hundratusentals kronor i Europa, Nordamerika och i Asien. Jag har även bott i så kallade ”gaminghus” i både USA och Korea.

Från spel till läkarstudier

Jag skulle vilja påstå att jag sett omkring mig, eller upplevt personligen, mycket av både det positiva och det negativa som kan komma med datorspelande. Jag har fått vänner jorden över, lärt mig mycket om andra kulturer, datorteknik och engelska samt haft det väldigt roligt. Å andra sidan har jag även sett hur spelen stundtals gått ut över tid spenderad med vänner utanför spelen, skolan och mitt eget mående.

Under en period där jag inte mådde bra känslomässigt började jag intressera mig för vad som påverkade mitt eget mående. Jag blev då intresserad av hälsa, både på en psykologisk och kroppslig nivå. Det var under den tiden jag bestämde mig för att läsa till läkare, fast bestämd att bli psykiatriker.

Potential att hjälpa spelare som mår dåligt

Jag kom i kontakt med Oskar efter att han läst en bloggpost jag skrivit online, där jag beskrev hur spelandet påverkat mig som person. Han bjöd över mig till Game Over i Linköping där vi hade ett långt och givande samtal. Vi bestämde oss för att träffas fler gånger, och när Oskar så småningom frågade mig om jag ville vara en del av Reconnect kände jag att svaret var ett självklart ja.

Tillsammans med Larz och Oskars mångåriga expertis inom området hälsa för uppkopplade, och mina erfarenheter som professionell e-sportare, såg jag potentialen att hjälpa de som drabbas av de nya problem som kommer av ett samhälle där man spenderar mer och mer tid framför datorn.