Varför använder vi Facebook?

Varför använder vi Facebook?

Hej och välkommen till det första av mina blogginlägg på Reconnects hemsida!

Mitt namn är Gustav Arnstedt och jag studerar termin fyra på Psykologprogrammet vid Linköpings universitet. Jag har alltid varit intresserad av datorspel och internet, och sedan jag började mina universitetsstudier har jag fokuserat på att lära mig mer om relationen mellan hälsa, datorspel och en digital livsstil. Förhoppningsvis kommer jag också att arbeta med detta i framtiden som färdigutbildad psykolog!

Jag tänkte börja med att titta närmare på människans användning av sociala medier, och varför inte utgå från Facebook?

Profilbilder och flöden

De flesta av oss har på något sätt kommit i kontakt med Facebook, antingen har du själv ett konto eller så har du en släkting eller vän som har det. Oavsett vilket så kan vi nog alla hålla med om att det är populärt, och faktiskt så populärt att det är en av de populäraste hemsidorna på internet. Då alla som läser kanske inte själva är eller har varit aktiva på Facebook så börjar jag med att beskriva lite kring sidans två centrala funktioner. Dessa funktioner är profilen och något som kan kallas för flödet.

  • På sin profil så kan man välja att dela med sig till andra av olika sorters personlig information, lägga upp en profilbild, lägga upp inlägg och göra statusuppdateringar. Vanliga saker som många lägger upp kan handla om att de varit med om något roligt under dagen eller har sett något kul Youtube-klipp.
  • På flödet så kan man ta del av inlägg och statusuppdateringar från sina vänner eller sidor som man har valt att följa. Här kan man också kommentera och gilla det som andra har lagt upp.

Varför använder vi Facebook?

När vi vet vad Facebook är och vad man kan göra där, så kommer vi till den viktiga frågan om varför vi använder det. Två amerikanska forskare undersökte just detta i en studie från 2012, där de kom fram till att det har med människans sociala behov att göra (1). Detta verkar förstås rimligt eftersom Facebooks funktioner, som beskrevs ovan, har att göra med att dela med sig av sitt eget liv och ta del av andras liv.

Enligt forskarna så verkar det röra sig om två grundläggande mänskliga sociala behov: ett behov av att passa in, och ett behov av att kunna påverka hur man uppfattas av andra.

  • Behovet av att passa in innebär enkelt uttryckt att man vill umgås med andra och bli accepterad av dem. Detta behov tros ha utvecklats då vi människor för att kunna klara oss har varit beroende av varandras stöd. Idag kan upplevelsen av att inte passa in leda till att man mår dåligt på olika sätt, bland annat så kan det leda till dåligt självförtroende, dålig självkänsla, och att man blir nedstämd.
  • Behovet av att påverka andras uppfattning om en själv uttrycker sig exempelvis genom kroppsspråk eller att man bryr sig om sitt utseende på olika sätt (genom val av kläder, frisyr, smink m.m.), och därigenom försöker förmedla en särskild bild av sig själv till andra.

Dessa behov syns förstås också på internet, där många på Facebook anpassar sin profil för att visa idealiserade bilder av sig själva som inte är verklighetstrogna. Förmodligen känns det igen om du jämför vännernas profilbild på Facebook med hur de ser ut en vanlig vardag.

Fler sätt som många använder Facebook för att passa in eller försöka visa upp en idealbild av sig själva är genom att se till att ha en viss typ av vänner eller genom att bara lägga upp en viss typ av inlägg eller statusuppdateringar. Nästa gång du ser den där personen som bara lägger upp bilder på sina fina middagar eller inlägg som innehåller roliga videos/bilder så kan du tänka på vilken bild den personen försöker förmedla!

Något som den vane Facebookanvändaren också märker är att få människor skriver om ledsamma personliga händelser eller öppet berättar om att de mår dåligt. I grund och botten kan det ha att göra med att de försöker förmedla en positiv bild av sig själva för att få mer människor att tycka om dem.

Tyvärr så finns det en baksida av att vara upptagen med att visa upp en idealiserad och positiv bild av sig själv där man bara delar med sig om hur bra ens liv är. De som fokuserar på att visa upp ett perfekt liv får inte lika mycket stöd från nära och kära, som de som delar med sig av sitt liv på ett ärligt sätt. Detta kom två forskare fram till när de intervjuade Facebookanvändare år 2011 (2). Forskarnas förklaring var att nära och kära numera påverkas av det som syns på Facebook, när de avgör vilka som eventuellt mår dåligt och kan behöva stöd. Alla vet vi ju att det ofta känns mycket bättre att ha någon nära person att få stöd och omtanke ifrån, men de som gömmer sig bakom en glad mask kan tyvärr få klara sig själva.

Dags för en ärligare användning?

Facebook handlar om att passa in och umgås med människor, men också om möjligheten att påverka hur vi uppfattas av andra. Vi delar, gillar och interagerar i ett mönster som passar in i den bild vi vill ge av oss själva. Desto mer uppkopplat vi lever, desto större betydelse får vårt beteende online även för hur vi har det i livet utanför. Forskningen pekar på att de som är ärliga i sina uppdateringar och delningar på Facebook kan få bättre stöd av andra när det är tungt och motigt. Tänk på att livet går upp och ner för alla, vilket är en naturlig del av att vara människa. Så ta stöd av varandra och se andra människor som medresenärer i livets berg-och-dalbana, även på nätet!

Källor
(1) Nadkarni, A., & Hofmann, S. G. (2012). Why do people use Facebook? Personality and Individual Differences, 52(3), 243-249.
(2) Junghyun, L., & Lee, J. E. (2011). The Facebook paths to happiness: Effects of the number of Facebook friends and self-presentation on subjective well-being. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 14(6), 359-364.

Dela det här

Om författaren

Gustav Arnstedt

Studerar psykologprogrammet på Linköpings Universitet. Har tidigare tävlat i datorspelet DotA 2 och har ett stort intresse för psykologi i relation till internet och spelande.